R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

20 jaar ervaring

R

Schüco profielen

R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

Schüco profielen

Een gevelbekleding van massief hout

Uw huidige gevelbekleding is toe aan vervanging of u gaat een nieuwe woning bouwen. Welke gevelbekleding kiest u dan? Tegenwoordig zijn er heel veel opties. Houten gevelbekleding wordt al heel lang gebruikt, voordat de baksteen was uitgevonden was dit het populairste bouwmateriaal. Er zijn verschillende houtsoorten die gebruikt kunnen worden als gevelbekleding: spar, witte den, rode den en lariks worden het meest gebruikt, tevens is ceder ook erg geschikt. Deze houtsoorten zijn vrij zacht en dus gevoelig voor inslagen. Er is nu een trend te zien in het gebruik van tropische houtsoorten als iroko, afzelia, padouk en merbau. Dit tropisch hout is harder dankzij een grotere dichtheid. Harde houtsoorten vergen minder onderhoud dan de zachtere soorten. Het hout moet regelmatig gereinigd, ontmost en geschilderd worden. Kiest u voor zacht hout, dan zult u ook nog maatregelen moeten nemen het hout te beschermen tegen schimmels, houtrot en insecten. Naast deze massieve houtsoorten kunt u tegenwoordig ook kiezen voor houtcomposiet. Dit bestaat voornamelijk uit houtspanen en houtvezels, versmolten met bindmiddelen. Hierdoor is het hout flexibeler en heeft u keuze uit meer kleuren. Dit hout vergt minder onderhoud dan massief hout, maar ook hier ontkomt u niet aan een regelmatige reinigings- en schilderbeurt. Hout heeft, mits goed onderhouden, een warme en natuurlijke uitstraling.

Duurzaamheid

Kunststof gevelbekleding is een veel nieuwere optie. Het is een misvatting dat dit belastender voor het milieu zou zijn dan bijvoorbeeld hout. De levensduur van kunststof is bijvoorbeeld veel langer, het materiaal is bestand tegen oxidatie en behandeld zodat het niet van vorm of kleur verandert. Hierdoor is kunststof bestand tegen weersinvloeden, slijtvast en schokbestendig. Aan het einde van de levensduur kan het materiaal eenvoudig gerecycled worden. Kunststof vergt weinig onderhoud. Zo nu en dan even met de tuinslag of hogedruk reiniger afspuiten volstaat al, het materiaal is van nature vuil- en stofwerend. U kunt eventueel gebruik maken van een zacht sponsje en wat reinigingsmiddel. Let hierbij wel op: schuursponsjes veroorzaken krassen en het is raadzaam agressieve producten als aceton, terpentine en spiritus te vermijden. Kunststof is door de aanwezigheid van chlooratomen ook nog eens zelfdovend en brandvertragend. En dat is wel een prettig idee, als u en uw gezin ’s nachts liggen te slapen. De panelen zijn vrij dun, waardoor er ruimte overblijft om goed te isoleren. De zeer sterke prijs/kwaliteitverhouding maakt dat kunststof tegenwoordig zeer populair is. Toch hoeft u niet bang te zijn dat uw woning er een goedkope of kille uitstraling door zal krijgen. Naast de keuze uit vele kleuren is het ook mogelijk een eigen afbeelding of tekst erop te laten drukken. Voor wie toch de warme uitstraling van hout wil, zijn er zelfs verschillende houtimitaties. Mogelijkheden te over dus.

Prima alternatief

Uit de vele voordelen blijkt wel dat kunststof gevelbekleding een prima alternatief is voor houten gevelbekleding. Waar u uiteindelijk voor kiest, hangt natuurlijk af van uw eisen en voorkeuren. Met deze informatie zal het hopelijk iets gemakkelijker voor u zijn een goede keuze te maken.