R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

20 jaar ervaring

R

Schüco profielen

R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

Schüco profielen

Dubbel glas voor betere isolatie

Wie het glas in zijn woning wil vervangen, moet niet over één nacht ijs gaan. Het draait hierbij niet alleen om de keuze tussen enkel of dubbel glas, er zijn ook nog diverse andere opties, waarover wij u hieronder graag wat uitleggen.

Elk glas in een raam heeft een zekere isolatiewaarde, dat noemen we de U-waarde. Dit getal geeft aan hoeveel warmte er (per graad temperatuurverschil) per vierkante meter tussen beide kanten wordt doorgelaten, oftewel een indicatie van het warmteverlies. De kortere omschrijving hiervoor is W/m2K. Hoe geringer de U-waarde, des te beter de ramen isoleren.

Al in lengte van jaren wordt er het vaakst gekozen voor isolatieglas, in de volksmond ook wel dubbel glas genoemd. Dit glas bestaat uit twee glasbladen met een spouwruimte hiertussen. Deze spouwruimte wordt meestal opgevuld met lucht, wat dan een isolatiewaarde oplevert van circa 2.0 W/m2K. Heden ten dage is HR++ glas heel gangbaar geworden: dan wordt de spouwruimte vaak met argon-gas opgevuld en krijgt een van de glaslagen een coating. Dit levert een U-waarde op van circa 1.1 W/m2K.

Geluidsisolatie al mogelijk door iets bredere spouwruimte tussen het glas

Eventuele geluidsoverlast van passerend verkeer of luidruchtige buren wordt (goeddeels) verleden tijd als u isolatieglas laat plaatsen. Er kan op verschillende wijzen geluid gereduceerd worden, de voordeligste manier is om te kiezen voor een bredere spouwruimte (minimaal twee centimeter) en verschillende glasdiktes. Indien u te maken heeft met extreme geluidsoverlast, zoals treinverkeer of vliegverkeer, kunt u het beste kiezen voor gelaagd glas. Dit bevat een speciaal folie (PVB) dat tussen de beide glasplaten wordt gesmolten. Deze folie werkt trillingwerend. Het mooie van gelaagd glas is dat het ook nog eens sterk inbraakwerend is.

Behalve glas zijn er nog meer zaken van belang voor een goede geluidsisolatie. Denk bijvoorbeeld aan ventilatieroosters. Het mooie is dat er tegenwoordig ventilatieroosters verkrijgbaar zijn die aan de binnenkant een coating hebben van geluiddempend schuim, terwijl daarvan aan de buitenkant niets te zien is. Dergelijke roosters zijn speciaal ontwikkeld om te gebruiken in combinatie met geluidwerend glas. Wanneer u nieuw glas wil, denk dan ook aan nieuwe kozijnen! Deze zijn isolerend en gaan lang mee. Bij Kozijnmeesters geven we u graag advies over nieuwe kozijnen.