R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

20 jaar ervaring

R

Schüco profielen

R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

Schüco profielen

Het verschil tussen houten en kunststof kozijnen

De tijd dat mensen kunststof kozijnen nog als minderwaardig beschouwden ligt inmiddels ver achter ons. In de jaren negentig van de vorige eeuw was het inderdaad ook nog een ander verhaal: ze hadden vaak een wat klinische en goedkope uitstraling en konden na verloop van tijd vergelen.
Dit is echter veleden tijd als u de huidige generatie kunststof kozijnen ziet. Tegenwoordig zijn de verschillen tussen een houten en een kunststof kozijn zo klein dat zelfs experts even van dichtbij moeten kijken met wel materiaalsoort ze te maken hebben. Dit komt ondermeer doordat kunststof kozijnen anno nu soms een niet van echt te onderscheiden houtnerfstructuur hebben.

Ook dacht men in vroeger tijden dat kunststof kozijnen onvoldoende stevig zouden zijn, niet energiezuinig, inbraakgevaarlijk en een waardedaling voor een woning. Er is echter de afgelopen twintig jaar erg veel verbeterd aan de kunststof kozijnen.

Eigenschappen van kunststof kozijnen tegenwoordig flink verbeterd

Zo is de kwaliteit aanzienlijk toegenomen, ondermeer doordat het nu vaak combinaties met staal zijn. Ook de uitstraling is geheel veranderd, onder meer door de reeds genoemde houtnerfstructuur. Ook kunnen kunststof kozijnen tegenwoordig niet meer verkleuren, mits ze goed onderhoud krijgen. En hoewel ze in principe onderhoudsarm zijn, kan een doekje en een lauw sopje zo eens in de twee jaar de kozijnen weer de frisse uitstraling van het begin terug geven.

Verder is het hang- en sluitwerk op kunststof kozijnen aanzienlijk verbeterd, het heeft PKVW en is inbraakveiliger geworden. Tevens zijn de kozijnen tegenwoordig brandvertragend. De isolatiewaarde is toegenomen door bepaalde aanpassingen, zoals het toevoegen van laagjes met isolerende folie.

Een voordeel dat al vanaf het begin van de uitvinding van het kunststof kozijn geldt, is dat de levensduurlanger is dan die van hout. Bij hout is dat doorgaans een jaar of dertig, bij kunststof kan dit onder normale omstandigheden het dubbele zijn.  Daarnaast geldt nog altijd de eigenschap dat u kunststof kozijnen niet eens in de vijf jaar een beits- of schilderbeurt hoeft te geven, wat natuurlijk veel tijd en geld bespaart.

Kunststof kozijnen duurzamer dan de houten optie

Verder zijn veel kozijnen van kunststof tegenwoordig het product van recycling van PVC en daarmee veel duurzamer dan hout, dat in het geval van kozijnen altijd hardhout is, dat ook nog enige zeldzaamheid heeft en niet oneindig gekapt kan worden.

Ook kunt u kunststof kozijnen tegenwoordig in alle gewenste kleuren krijgen, ze krijgen in de fabriek vooraf een verfbad in de tint die u heeft uitgezocht.

Al met al lijkt ons de keuze makkelijk: wie tegenwoordig nog kozijnen wil hebben, doet een goede keuze met kunststof!