R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

20 jaar ervaring

R

Schüco profielen

R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

Schüco profielen

Hoe lak je houten kozijnen?

Iedereen die houten kozijnen op zijn of haar woning heeft, weet dat deze kozijnen het nodige onderhoud vergen. Dat verf kan loslaten, dat de kleur kan vervagen en dat je last kunt krijgen van houtrot, zal je vast wel bekend zijn. Houten kozijnen moeten om de zoveel tijd opnieuw gelakt of geschilderd worden, en dan nog kan het hout op den duur gaan rotten.

Als je weet dat je kozijnen gelakt moeten worden, hoe kan je dat dan het beste aanpakken? Het lakken van houten kozijnen is geen eenvoudig klusje, je moet echt wel weten wat je doet en er gaat flink wat tijd in zitten. Veel mensen zijn dat onderhoud aan hun houten kozijnen zo zat dat ze de overstap maken naar de veel onderhoudsarmere kunststof kozijnen. Naast de andere voordelen die kunststof kozijnen bieden hoeven deze namelijk nooit geschilderd of gelakt te worden.

Ben je het lakken van je houten kozijnen ook zat? Neem dan contact op met De Kozijnmeesters, wij vertellen je wat we voor je kunnen betekenen in het plaatsen van fraaie en hoogwaardige kunststof kozijnen. Mocht je die overstap nog niet willen maken, dan vertellen wij je hier het een en ander over het lakken van je houten kozijnen.

Het lakken van je houten kozijnen; pak het grondig aan

Als je je houten kozijnen gaat lakken, maak dan gebruik van goede materialen. Bij goedkope kwasten laten de haren vaak los en als je dit niet tijdig opmerkt geeft dit lelijke afdrukken in de lak. Goedkope lak kan ook een minder strak resultaat geven. Kies dus voor kwaliteitsmaterialen. Je kunt het beste meerdere kwasten kopen, voor het grote werk en voor kleine zaken als de hoekjes. Plak de ramen af met plakband, want lak op je ramen krijg je er moeilijk af.

Voordat je gaat lakken is goed schoonmaken belangrijk. Dit gaat het beste met een oplossing van ammoniak in warm water. Na het schoonmaken ga je de kozijnen schuren. Hierbij moet je zorgen dat al het vuil verwijderd wordt en bobbels en oneffenheden vlak geschuurd worden. Bij nieuwe kozijnen, die al een grondlaag hebben, hoef je alleen schoon te maken en niet te schuren. Bij bestaande kozijnen moet je altijd schuren. Schuur tot de grondlaag, of als deze te slecht is tot het hout. Als je tot het hout schuurt, moet je eerst nieuwe grondlak aanbrengen voor je de gewone lak aanbrengt. Hebben de kozijnen nog een goede grondlaag die onbeschadigd is, dan kan je direct de definitieve lak aanbrengen. Na het schuren moet je echter eerst weer schoonmaken voor je lak gaat aanbrengen.

Na het schoonmaken breng je de lak aan. Of het nu grondlak of gewone lak betreft, je moet dit eerst goed doorroeren. Als je eerst grondlak aanbrengt, moet je dit na het aanbrengen laten drogen daarna en licht opschuren en afnemen met warm water. Nadat de grondverf droog is, breng je de gewone lak aan. Doe dit van boven naar beneden en van binnen naar buiten en zorg er daarbij voor dat je alles meeneemt en niets overslaat.

Als de lak droog is, kan je zien of de lak voldoende gedekt heeft. Zo niet, dan kun je na licht opschuren en schoonmaken een tweede laag aanbrengen.

Wil je van het lakken af zijn? Kies voor kunststof kozijnen van hoge kwaliteit

Uit het bovenstaande maak je waarschijnlijk al op dat het lakken van je houten kozijnen een klus is die de nodige tijd en moeite kost. Soms zijn mensen die dit zelf doen ook niet zo tevreden met het eindresultaat, het is namelijk niet zo makkelijk als het op het eerste gezicht lijkt. Je kunt het lakken van je kozijnen ook door een professionele schilder laten doen, maar dit kost weer veel meer geld.

Wil je af zijn van het terugkerende onderhoud en de tijd, moeite en kosten die dit met zich meebrengt? Profiteer dan van de vele voordelen van de kunststof kozijnen van De Kozijnmeesters. Na het plaatsen van deze kozijnen bestaat het onderhoud uit niet meer dan af en toe afnemen met een sopje en een doekje. Lakken behoort tot het verleden. Over de andere voordelen van onze kunststof kozijnen kun je elders op deze site meer lezen.

Reken af met terugkerend onderhoud, kies voor kunststof kozijnen van De Kozijnmeesters!