R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

20 jaar ervaring

R

Schüco profielen

R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

Schüco profielen

Houten en kunststof gevelbekleding, wat is het verschil?

Gevelbekleding kan uw woning verfraaien en in waarde doen stijgen. Het is leverbaar in meerdere materiaalsoorten. Maar als u dit zou overwegen, wat is het verschil tussen houten en kunststof gevelbekleding, de twee meest gebruikte materiaalsoorten hiervoor?
De keuze tussen kunststof of houten gevelbekleding is tegenwoordig steeds makkelijker, aangezien het verschil steeds minder zichtbaar is vanwege de toegenomen kwaliteit van kunststof. Ook is de laatste jaren kunststof met een houtnerfstuctuur leverbaar, dat niet van echt te onderscheiden is. Daarnaast blijft kunststof tegenwoordig kleurecht, ondanks de werking van de weersomstandigheden.

Kunststof gevelbekleding kent vele voordelen vergeleken met hout

Een ander aspect dat pleit voor kunststof gevelbekleding is dat u de panelen niet zoals bij hout elke vijf jaar moet gaan schilderen of beitsen. Kunststof is in feite onderhoudsarm, hoogstens moet u het om de paar jaar afnemen met een doekje en een lauwwarm sopje.

Vroeger was de keuze makkelijk en kozen mensen liever niet voor kunststof, dat toen nog een wat klinische uitstraling had en nog niet zo’n energiebesparende werking kende als het nu heeft. De afgelopen twintig jaar is er enorm veel ten positieve veranderd aan kunststof, waarmee kan worden gesteld dat het hout eigenlijk op alle praktische en esthetische punten heeft ingehaald.

Ook is kunststof gevelbekleding duurzamer en beter voor het milieu. Kunststof kan diverse malen worden gerecycled en er hoeft geen bomenkap plaats te vinden in tropische regenwouden om hardhout te kunnen verkrijgen. Daarnaast heeft kunststof een circa twee maal zo lange levensduur als hardhout, wat het een veel duurzamer materiaalsoort maakt.

Het combineren van hout en kunststof

Ook heeft de huidige generatie kunststof gevelbekleding goede isolerende eigenschappen en zijn ze brand- en inbraakwerend. Gevelpanelen zijn tegenwoordig makkelijk te monteren en er zijn tot in lengte van jaren reserve-onderdelen verkrijgbaar.

Toch is het nog altijd zo voor sommige mensen dat hout beter ‘voelt’. Desondanks lijkt met de hierboven genoemde voordelen de keus makkelijk gemaakt. Het verschil zit hem vooral in de uitstraling; het kunststof is tegenwoordig moeilijk van echt te onderscheiden. Het is steviger doordat er de laatste jaren stalen versteviging in de kunststof panelen wordt geplaatst. De kans op verkleuring is even minimaal als bij kwaliteitsverf.

Ook maken mensen wel eens combinaties: de gevelbekleding bijvoorbeeld van kunststof, de deuren van hout. Omdat de deuren dan op mensenhoogte zijn, is dit dan nog wel beschilderbaar en voor de amateurschilder behapbaar.