R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

20 jaar ervaring

R

Schüco profielen

R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

Schüco profielen

Kunststof kozijnen, hoe onderhoudt u ze het best?

Zoals bekend mag worden verondersteld heeft u aan kunststof kozijnen niet of nauwelijks onderhoud, Dit maakt ze erg praktisch. Bedenk alleen al dat u ze nooit hoeft te schilderen of te beitsen, dat bespaart natuurlijk enorm veel tijd en geld.

Dit neemt echter niet weg dat kunststof kozijnen niet vies kunnen worden. Zeker als u bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving woont of als er de nodige natuur in de buurt van uw woning staat, krijgt u na verloop van tijd al snel een groene aanslag op kozijnen. Ook kunnen ze grijs en grauw uitslaan als u bijvoorbeeld ergens woont waarbij veel autoverkeer en dus uitlaatgassen zijn. Zo af en toe reinigen kan er dus bij horen.

Gebruik nooit schuurmiddelen en schuursponsjes

Bedenk dat u bij het reinigen van kunststof kozijnen nooit schuurmiddelen en schuursponsjes moet gebruiken. Dit geldt ook voor agressieve schoonmaakmiddelen die chloor kunnen bevatten, dit kan te veel ‘bijten’.

Het is wetenschappelijk bewezen dat dit het beste werkt voor uw kunststof kozijn: een sopje van autoshampoo of groene zeep. Dit geeft een beschermlaagje aan het kunststof oppervlak. Hierdoor hoeft u zich ook niet af te vragen wat er in de kozijndelen terecht komt, want dit wordt via afwateringskanalen vanzelf afgevoerd. Eventueel kunst u de reiniging van uw kunststof kozijnen goed combineren met het wassen van uw ramen.

De voors en tegens van kozijnenwax

Wie zijn kunststof kozijnen echt eens een goede beurt wil geven, kan gebruik maken van speciale kozijnenwax, die bij de specialist verkrijgbaar is. Ook door middel van wax ontstaat er een goede beschermlaag op het oppervlak, waardoor vuil en aanslag zich minder goed kunnen hechten en de kleur van uw kozijn mooi in stand blijft.

Er zijn meerdere waxen voor kunststof kozijnen op de markt, een bekende is bijvoorbeeld die van Chemtec Chemicals. Wat ook kan volstaan voor de reiniging van uw kunststof kozijn is boen- of autowax.

Let wel dat er ook kozijnspecialisten zijn die het beruik van wax afraden. Zij zeggen bijvoorbeeld dat u beter wasbenzine kunt gebruiken in geval van aanslag door roet, vet, verf of siliconen te verwijderen. Dit kan echter wel zorgen voor verkleuring, dus het gebruik is wel een risico. Zaken als gips, mortel en kalk vallen het best te reinigen met water en zeep, in het belang van uw kunststof kozijnen. Een huisreinigingsmiddel hebt u nodig in het geval van aantasting door schrijfwaren als stiften en pennen. Spoel uw kozijn nadien altijd af met water.

Het reinigen van kunststof kozijnen adviseren wij u niet te doen als de zon schijnt, maar op bijvoorbeeld op een bewolkte dag. Dit geeft het beste resultaat, want zo wordt het materiaal het minst belast.