R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

20 jaar ervaring

R

Schüco profielen

R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

Schüco profielen

Kunststof kozijnen in een oud huis?

Kunststof kozijnen en oude woningen hebben altijd twee zaken geleken die onverenigbaar zijn. Het lijkt immers zo voor de hand liggend om bij vooroorlogse huizen met houten kozijnen te werken, omdat dit beter zou passen bij de sfeer en uitstraling van een dergelijke woning.

Toch is het tegenwoordig helemaal niet meer zo gek om kunststof voor uw kozijnen te kiezen, onwillekeurig wat de leeftijd van uw woning is. Het mooie is dat bij de huidige generatie kunststofkozijnen er een houtnerf op kan worden aangebracht die niet van echt te onderscheiden is, ook niet als u dichtbij staat. Ook zijn er tegenwoordig kunststof kozijnen op de markt met authentieke rechte verstekken in de hoeken. En denk bijvoorbeeld eens aan het onderhoudsarme karakter van kunststof kozijnen; u hoeft het hoogstens eens in de twee jaar eens met een lauw sopje en een doekje af te nemen. Lees meer over de kunststof kozijnen van Kozijnmeesters.

Huidige generatie is veel beter bestand tegen alle weersomstandigheden

Bij een eventuele keuze voor kunststof kozijnen in een oud pand kunt u echter wel te maken krijgen met bepalingen van de welstandscommissie. Dit soort bepalingen hebben altijd als insteek om het authentieke karakter van een oud pand te bewaren, zodat het geheel een goede harmonie blijft behouden. Vaak is het ook wel terecht om het historische karakter in stand te houden. U bent hierbij vaak overgeleverd aan de willekeur van de ambtenaar die uw aanvraag moet goedkeuren, omdat sommigen wel vrede hebben met de keuze voor kunststof kozijnen met een authentiek gelijkende houtnerf.

Prettig is dat de huidige generatie kunststof kozijnen veel beter bestand is tegen zonlicht dan de oudere modellen. Sowieso zijn ze tegenwoordig beter bestand tegen alle voorkomende weersomstandigheden, maar ook tegen agressieve industriële uitstoot, uitlaatgassen en zeelucht. Bedenk dat er kwaliteitsverschillen zijn binnen het aanbod van kunststof kozijnen, er is duidelijk sprake van A-, B- en C-merken. Wie een A-merk kiest, heeft kans een levensduur van maar liefst zeventig jaar te kunnen volmaken, wat aanmerkelijk langer is dan de gemiddelde levensduur van hout, dat zo rond de dertig jaar ligt.

Kunststof of hout kan gevolgen hebben voor woningwaarde

Wat de waarde van uw woning betreft: bij reguliere naoorlogse huizen is kunststof in feite altijd een prima keuze, die de waarde zelfs kan verhogen ten opzichte van houten kozijnen omdat de huiseigenaar dan tenminste niet elke vijf jaar met hoge schilderkosten wordt opgezadeld. Qua woningwaarde blijft hout uiteindelijk altijd een verantwoorde keuze, een potentiële koper kan er van gecharmeerd zijn, ondanks de vele voordelen van een kunststof kozijn. Maar als zo’n koper vindt dat het niet past in de tijdsgeest van een woning, dan kan het een negatief effect op de waarde hebben. Zou u graag meer informatie willen of vrijblijvend een afspraak willen maken? Neem dan contact met ons op!