R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

20 jaar ervaring

R

Schüco profielen

R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

Schüco profielen

Tips om de meest geschikte kozijnen te kiezen

Wie toe is aan nieuwe kozijnen, doet er goed aan de plussen en minnen met elkaar te vergelijken ten aanzien van de materiaalsoort: hout, kunststof of aluminium. Hieronder doen wij kort en overzichtelijk uit de doeken waar u het best uw keuze op kunt baseren.

Gelet op uw portemonnee zijn kunststof kozijnen het voordeligst, daarna volgen houten en dan aluminium kozijnen. U moet er echter wel in meenemen dat de levensduur en de kosten van onderhoud nogal verschillen: het gemiddelde kunststof kozijn gaat ongeveer vijftig jaar mee, terwijl een houten kozijn ongeveer de helft minder lang mee gaat.

Houd rekening met de mate van onderhoud

De mate van onderhoud dient u ook in ogenschouw te nemen. Zo is hout op zichzelf weer voordeliger dan aluminium, maar ze vergen veel meer onderhoud dan een kunststof of aluminium kozijn. Om de pakweg vijf jaar is een schilderbeurt noodzakelijk bij hout; een tijd- en geldrovend klusje. Daar staat tegenover dat kunststof en aluminium hooguit hoeft te worden behandeld met een lauw sopje en een spons.

Een ander punt om bij stil te staan is de isolerende waarde, want goed isolerende kozijnen zorgen voor latere energielasten. De beste isolatie beidt PVC, het hoofdbestanddeel van een kunststof kozijn. Daarnaast is PVC sterk water-, wind- en geluiddicht. Hout is ook goed isolerend en wordt om die reden veel gebruikt in de passiefbouw. Daarnaast komt het in de praktijk ook wel voor dat tussen de houten delen nog als extra wat isolatiemateriaal wordt gespoten. Qua isolatiewaarde is aluminium de verliezer ten opzichte van hout en kunststof.

Elke materiaalsoort heeft zijn eigen karakter en uitstraling

De materiaalsoorten van kozijnen hebben ook nog allemaal zo hun eigen karakter. Zo heeft hout een klassiekere uitraling en wordt daardoor relatief vaak bij oudere woningen gebruikt. Daarentegen hebben de producenten van kunststof en aluminium kozijnen de laatste jaren ook niet stilgezeten, door bijvoorbeeld een zeer echt gelijkende houtnerf aan het materiaal toe te voegen. Een onmiskenbaar voordeel van hout is dat u kunt variëren in kleur. Kunststof kozijnen zijn echter leverbaar in een behoorlijk aantal standaardkleuren. Qua karakter past aluminium het best bij grote glaspartijen.

Alle voorgaande aspecten in overweging nemend kunnen we de volgende conclusie trekken: een kunststof kozijn is dus relatief voordelig, is bijna onderhoudsarm en biedt de nodige isolatie. Aluminium is ook nagenoeg onderhoudsarm, is sterk en geschikt voor grote oppervlaktes glas, maar heeft een lagere isolatiewaarde. Hout is beschilderbaar, veelzijdig en duurzaam, maar heeft periodiek onderhoud nodig. Heeft u nog verdere vragen over kozijnen of zou u graag ons advies willen? Neem dan contact met ons op!