R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

20 jaar ervaring

R

Schüco profielen

R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

Schüco profielen

Dure woningen stijgen in waarde

Taxateur Calcasa kwam recent weer met haar jaarlijkse cijfers over de Nederlandse huizenmarkt. Opvallend hierin is dat de huizen in het duurdere prijssegment, die van 350.000 euro en meer, het meest in waarde zijn gestegen. Bij deze groep woningen steeg de prijs de afgelopen twaalf maanden immers met zeven procent. Een andere gegeven op basis van grootschalig onderzoek is de gemiddelde huizenprijs in Nederland: deze nam vorig jaar toe met 4,5 procent tot 246.000 euro.

Calcasa is een volledig onafhankelijk technologiebedrijf die zich toelegt op de statistische analyse en de geautomatiseerde waardering van de huizenmarkt voor vastgoed- en hypotheekorganisaties. Uit de nieuwe onderzoeksgegevens blijkt dat het woningaanbod in het lagere prijssegment het minst steeg in waarde. De prijs van een woning onder de categorie van 150.000 euro had een toename van 2,3 procent. Calcasa verwacht dat in 2016 de gemiddelde huizenprijs opnieuw met 4,6 procent zal stijgen.

Ontwikkelingen in Randstad anders dan daarbuiten

De relatief grote stijging in het hogere prijssegment is met name te danken aan de prijstoename van woningen in Noord-Holland en Zuid-Holland. Vooral in de Randstad is de huizenmarkt zich aan het herstellen. Calcasa stelt dat de prijsontwikkeling van het hogere segment echte buiten de Randstad juist achterblijft.

De waardestijging is opvallend te noemen omdat de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) eerder juist stelde dat het dure segment juist moeizamer herstelde dan de rest van de markt. NVM-voorzitter Ger Hukker sprak in het jaarverslag nog van een ‘spijkerharde kopersmarkt’ in het hogere segment.

Betaalbaarheid woningen nog steeds zeer gunstige door lage hypotheekrente

Calcasa stelt dat de betaalbaarheid van woningen nog steeds zeer gunstig is door de enorme daling van de hypotheekrente. Wonen in een koopwoning is lange tijd niet zo voordelig geweest als in 2016, het geeft relatief steeds meer mensen de mogelijkheid om te kunnen wonen in een koopwoning.  Een gemiddeld huishouden is bij de koop van een gemiddelde woning momenteel gemiddeld 17 procent van het netto maandinkomen kwijt aan woonlasten, terwijl dit percentage in bijvoorbeeld het peiljaar 2008 nog dertig procent bedroeg. Volgens taxateur Calcasa bedroeg de prijs van een gemiddelde woning toen nog 260.000 euro. Ook moet erin worden meegenomen dat in dat jaar de hypotheekrente nog twee maal zo hoog was.