R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

20 jaar ervaring

R

Schüco profielen

R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

Schüco profielen

Verschillende soorten kozijnen en welke moet u kiezen?

In de wereld van kozijnen heeft u meerdere keuzes als de uwe aan vervanging toe zijn. Er valt onderscheid te maken in vier soorten: hout, kunststof, aluminium en staal. Allen hebben ze zo hun verschillende eigenschappen ten aanzien van zaken als onderhoud, isolatiewaarde en duurzaamheid. Hieronder leggen we u kort en bondig van alles uit over de eigenschappen van de vier gangbare types kozijnen.

Houten kozijnen

Houten kozijnen zijn overschilderbaar, bij andere kozijnsoorten is dat moeilijk of onmogelijk. Daarnaast is de isolatiewaarde hoger dan kunststof of aluminium en zorgt daardoor dus voor energiebesparing. Ook is hout eenvoudig passend te maken en is daardoor zeer geschikt voor renovatiewerkzaamheden. Als nadelen gelden: het is prijziger, hout ‘werkt’ en er is onderhoud nodig in de vorm van schilderen. Maar tegenover deze nadelen staat dan weer dat het bij oudere huizen vaak de mooiste oplossing wordt gevonden.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben geen onderhoud nodig, hoogstens af en toe een lauw sopje voor het kleurbehoud. Ze hebben een lange levensduur en hebben geen houtrot. Ook zijn ze inbraakwerend en meestal brandvertragend. Schilderen is onnodig en de kleur blijft doorgaans goed behouden. Het nadeel dat kunststof kozijnen als ‘kil en steriel’ worden gezin is in feite een beetje achterhaald, aangezien ze tegenwoordig dikwijls worden geleverd met een niet van echt te onderscheiden houtnerf. Kozijnmeesters biedt hoogwaardige kunststof kozijnen, lees hier meer over of neem contact met ons op!

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn wat minder bekend maar wellicht toch een goede optie. Ze hebben hoogstaande thermische capaciteiten, rotten niet en nemen geen vocht op. Ze vervormen niet en zijn eenvoudig in onderhoud. Veel onderhoud is niet nodig omdat aluminium niet elektrostatisch is en daardoor geen vuil aantrekt; u neemt de kozijnen gewoon even mee met uw sopje tijdens het ramen wassen. Het is duurzaam, want de voorraad in de aarde is onuitputtelijk en het kan gerecycled worden. Beschadigingen aan de kozijnen zijn doorgaans zeer eenvoudig te verhelpen. Minpuntjes zijn dat ze na een paar jaar opnieuw moeten worden ‘gesteld’ en na enkele jaren moeten ze diep gereinigd worden.

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen hebben ten opzichte van hout een ongeveer net zo lange levensduur als kunststof en vereisen weinig tot geen onderhoud. In het verleden hadden stalen kozijnen nog een lage isolatiewaarde, maar dat is inmiddels achterhaald; ze kunnen tegenwoordig uitstekend geïsoleerd worden.  Ook zijn stalen kozijnen sterk inbraakwerend. Eén maal per jaar schoonmaken met zeep is al voldoende. Zeker bij nieuwere woningen kan staal bijdragen aan de eigen moderne uitstraling.

Heeft u nog vragen of zou u graag advies over uw kozijnen willen? Neem dan contact met ons op.