R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

20 jaar ervaring

R

Schüco profielen

R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

Schüco profielen

Waarom is goede ventilatie zo belangrijk?

In het belang van uw woning en een goede gezondheid is het aan te raden een goede ventilatie te hebben. Hieronder treft u handige tips om toe te passen op uw woning.

Een goed functionerende ventilatie is onontbeerlijk in elke woning. Het gemiddelde Nederlandse huishouden produceert dagelijks circa tien liter vocht door alledaagse zaken als koken, afwassen en douchen. Door een goed werkende ventilatie haalt u de vochtige en vervuilde lucht naar buiten en brengt u frisse schone lucht naar binnen. Naast een fijn gevoel in huis voorkomt het klachten op gezondheidsgebied die door slechte lucht kunnen ontstaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld keelpijn, hoofdpijn, allergie- en luchtwegproblemen.

Daarnaast kunnen huisstofmijt, schimmel en vochtplekken uw huis aantasten. Ook is behang dat los laat of verf die afbladdert dikwijls een oorzaak van een slechte ventilatie. Daarnaast zijn er ramen en kozijnen die last kunnen hebben van een slechte ventilatie, er kan bijvoorbeeld condensvorming ontstaan op de ramen.

Wat is goede ventilatie voor uw huis?

Wij adviseren om dagelijks een paar uur een raam van slaap- of badkamer open te zetten, of één maal in de maand alle ramen en deuren open te zetten. Dit is alvast een eerste stap, maar voor een echt goede ventilatie bent u er dan nog niet. Immers: als de ramen en deuren van uw woning gesloten zijn, is de lucht in uw woning altijd alweer heel snel vervuild. Dit komt omdat goede ventilatie een continu-proces is, van 24 uur per dag. Hiermee zeggen we niet dat u dag en nacht uw ramen moet open zetten, uw huis goed ventileren kunt u op deze manieren:

  • Veel ramen hebben ventilatieroosters. Wij adviseren u om deze zowel in de zomer als de winter open te laten staan. Hierdoor kan de lucht in uw huis doorlopend worden ververst.
  • Wie niet over ventilatieroosters in zijn ramen beschikt raden wij aan om ramen op een kier te zetten of een klapraam open te zetten.
  • Als u een mechanisch ventilatiesysteem hebt, zorg dan dat deze altijd is ingeschakeld.
  • Vooral tijdens het douchen en koken wordt er veel vocht voortgebracht. In deze gevallen is het raadzaam om een raam te openen of de afzuigkap of mechanische ventilatie aan te zetten.

Hoe combineert u ventilatie en isolatie het best?

Een goede ventilatie in uw huis is heel eenvoudig, maar wordt door veel mensen nog vrij weinig gedaan. Circa driekwart van de Nederlandse woningen heeft een schadelijke vorm van huisstofmijt en zo’n twintig procent van de mensen heeft vochtplekken of schimmels. Mensen zijn vooral in de koudere maanden bang om te ventileren omdat ze dan denken dat ze de kou naar binnen halen, met als gevolg hoge energielasten. Bedenk in dat geval dat het verwarmen van vochtige lucht meer energie kost dan het verwarmen van schone lucht. U hoeft zich dus geen zorgen te maken om een verhoging van uw stookkosten. Uiteindelijk kunnen we concluderen: zorg het hele jaar door voor zo veel mogelijk ventilatie en u houd uw leefomgeving gezond!