R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

20 jaar ervaring

R

Schüco profielen

R

Geen aanbetaling

R

Betaal na montage

R

Eigen fabriek

R

Schüco profielen

Wanneer vervang ik mijn raamkozijn?

‘Wanneer vervang ik mijn raamkozijn’ is een vraag die elke huisbezitter zich in zijn leven wel eens stelt. Op welk moment is de houtrot zo erg dat je toe bent aan nieuwe kozijnen? En neem je dan houten of kunststof kozijnen? En welk seizoen is het handigst om je kozijnen te vervangen?
Zelf doen is voor de meeste mensen geen optie: het duurt veel langer dan in het geval van een vakman inschakelen, die vaak in een dag al klaar is. En je huis is dan wel raamloos, wat in de meeste maanden knap koud kan zijn. Bovendien is het ‘stellen’ en het nauwkeurig plaatsen van hang- en sluitwerk voor velen net even te moeilijk.

Houtrot en enkel glas: overweeg nieuwe kozijnen!

In het geval van houtrot kunt u zich soms afvragen of nieuwe kozijnen noodzakelijk zijn. Als het niet al te ernstig is, kunt u de plekjes herstellen met houtrotvuller. Maar als een kozijn voor een aanzienlijk deel houtrot vertoont, en als u ook nog eens het aloude enkel glas heeft, of eventueel de indeling van ramen in het kozijn niet meer mooi of handig vindt, overweeg dan nieuwe kozijnen.

Er kunnen nog wel meer redenen zijn om een kozijn te vervangen. Er kan sprake zijn van beschadigingen, verkleuringen, barsten of scheuren. En bij sommige oude kozijnen is het door het formaat niet mogelijk om dubbel glas te plaatsen, terwijl u zo graag op uw stookkosten wilde besparen. Of het kan wel, maar is te duur, waardoor u beter af bent met een nieuw kozijn.

Ook kunt u een keuze maken voor nieuwe kozijnen op basis van veiligheidsaspecten. Oude, beschadigde kozijnen zijn makkelijker voor het inbrekersgilde om te forceren. De recente generatie kunststof kozijnen is brandvertragend en is door een stalen binnenwerk onaantrekkelijk voor dieven.

Nieuwe kozijnen: betere isolatie en beter hang- en sluitwerk

Een kozijn vervangen is ook een goed idee als u iets aan isolatie wil doen. De huidige generatie kunststof kozijnen heeft een hoge isolatiewaarde door een binnenwerk van zaken als bijvoorbeeld een isolerende folie. Een goed isolatie is ook beter voor het milieu en natuurlijk voor uw portemonnee door een lager energieverbruik. Ook het wooncomfort neemt erdoor toe en uw woning zal in waarde stijgen.

Wanneer moet je kozijnen vervangen? Zo op het oog lijkt er vaak niets aan de hand te zijn, maar wie met een duim op het schilderwerk drukt, kan soms merken dat het zacht aanvoelt of de verf laat los. Met een schroevendraaier, spijker of sleutel kunt u dan soms zo een opening maken in het houtwerk. In zo’n geval is het tijd voor maatregelen!

Ook kan het tijd zijn voor nieuwe kozijnen als u verouderd hang- en sluitwerk heeft. Misschien hangt het uit het lood, sluit het niet meer goed of voldoen de sloten niet meer aan de eisen van het Politiekeurmerk. In brekers zien dit in één oogopslag. Bedenk dat u  gelijk klaar bent met uw hang- en sluitwerk als u over gaat op nieuwe kozijnen.

Als u zich op de hoogte wil stellen over alle mogelijkheden en de kosten van nieuwe kozijnen, informeer dan eens bij De Kozijnmeesters. Onze verkoopadviseurs zijn u graag van dienst!